Въпрос:

Здравейте,

Закупих Йоден комплекс на Арте Вита (www.artevita.bg). На бутилката ПДД е 166мкг/микрограма/ден, а сайта дава информация за 12.5-50мг/милиграма/ден. Могат ли да се употребяват толкова високи дози Йод? Тинктура в аптеките подходяща ли е за орално приложение?

Отговор:

Уважаеми г-н Х.,

Направихме проверка и осъществихме контакт с представител на фирмата производител. Йодът като минерал/микроелемент е добавка към храната. Съгласно СЗО и Закона за храните- ПДД от 12.5-50мг е 250 пъти по-голяма от узаконената действаща норма- 150-200мкг/ден. Официални изследвания няма и липсва обосновка на посочената законова норма. От началото на 60-те години в Япония действа стандарт от 13.5-50мг/ден. В неофициално съвременно изследване от 1994-2005год. наречено „Йоден проект“- американски специалисти изпитват върху 4000 пациента дози от 10-100мг/ден и фактически потвърждават ПДД от 12.5-50мг/дневно действаща в Япония. След като решава множество тежки хронични проблеми, екипът на проф. д-р Гай Абрахам(ендокринолог) прави извода, че ниската заболеваемост, високата работоспособност и интелект, и най-голямата в света средна продължителност на живота сред японците се дължи имено на високия ежедневен прием на Йод, осигуряван от местни видове водорасли отглеждани в специални ферми. Йодната тинктура е „неорганичен“ йод със силна окислителна способност. Тя има агресивно действие при орална употреба и е подходяща за аварийна помощ и дезинфекция. Йодният комплекс на Арте Вита е „органичен“(наподобява природната форма). Окислителната способност/ токсичността на Йода в него е силно редуцирана(близо300%), което го прави много ефективен за продължителна орална и дермална употреба. Нормата от 50мг/ден за вътрешен прием е изпитана лично от собствениците в продължение на 2 години при непрекъснат ежедневен прием с много добро въздействие за организма без здравни оплаквания и странични ефекти. Въпреки, че според официално изследване в България- 50% от хората имат ендемична гуша(следствие от тежък йоден дефицит)- при насищане на организма с йод, особено трябва да внимават случаите на хормонозаместителна терапия(прием на йод чрез L-тироксин), така както се внимава при възстановяване след тежко хронично обезводняване или продължително гладуване.

Забележка: Изнесената информация не изчерпва сериозния проблем с йодния дефицит, от който страда 96% от човечеството. В този смисъл не може да послужи за вземане на решение да/не употребявате Йод. Здравето е лична отговорност, и ако наистина търсите информирано решение, потърсете допълнителна информация като лично проверите фактите за конкретния случай.