Заместник на Кацаров призна: Локдаунът се задава, ето кога!

0

По думите на д-р Александър Златанов първоначално той ще е частичен, а ограниченията ще са само за неваксинираните

Това заяви в ефира на нова зам.-здравният министър д-р Александър Златанов. 

„Локдаунът се задава, да. Не искам да звучи като заплаха, но ако не сме достатъчно отговорни и дисциплинирани, ще се стигне и до това. Виждате цифрите – имаме 7000 души в лечебни заведения и 602 човека в интензивни отделения“, обясни той. 

По думите му в момента се разкриват още легла, но на този етап има 700 легла за интензивно лечение. Това означава, че имаме само още 98 легла за хора, на които им трябва респиратор.

Той обясни, че увеличаването на леглата коства закриване на други дейности и отделения, което също не е добре. 

„Трудно е да кажем колко дни остават до запълването на капацитетите. Хубавото е, че със зелените сертификати скритата заболеваемост намаля, защото се правят много тестове“, каза Златанов.

Той се надява все пак на по-дълъг период, в който да се достигнат критичните стойности.

Златанов уточни, че има механизъм за настаняване на българи и в гръцки болници, ако има необходимост от подобно нещо. „Не сме го говорили, защото засега няма необходимост. Ние сме все пак в едни европейски правила и солидарността е изключително важна“, заяви той.

По думите му това обаче е само и единствено, ако в съседната страна имат свободни легла, защото може да се окаже, че няма такива. 

Ще има локдаун, ако не овладеем заболеваемостта и видим, че цифрите нарастват лавинообразно. Прагът ни е над 1000 заболели на 100 000 на територията на цялата страна и запълнени легла над 9000 в болниците„, каза той.

Златанов коментира и дали локдаунът ще е частичен или пълен:

„Ние сме на принципа да се въвеждат към определен момент необходимите мерки. Най-вероятно, ако тръгнем към локдаун, то първоначално той ще е частичен и то за хората, които не са ваксинирани“, подчерта той.   

Зам.-здравният министър е категоричен, че няма да прибързват с мерките. 

Водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев укори Златанов, че здравните власти не са предупредили хората от по-рано за сертификатите и не са им дали по-дълъг срок да се подготвят. 

А сега ще предупредите ли възрастните хора над 60 години, че ако нямат ваксина, ще им забраните да си излизат от дома?„, запита водещият. 

Златанов опита да отклони въпроса, но след настояването на Николаев за отговор той отвърна: „Да, предупреждаваме превантивно, но не знаем какво ще стане. Може да го кажем предварително“, смутено отвърна той. 

Той обясни, че ще задължат определени структури да се ваксинират, както например учителите в момента са. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.