Федерацията на потребителите в България започва кампания за завеждане на колективен иск срещу мобилните оператори

0

Уважаеми български потребители,

извън всякакво съмнение, българските потребители сме най-ощетените в целия ЕС. Подложени сме на какви ли не издевателства. Преминахме през двойния стандарт на хранителните стоки, а софийските потребители още сме в смъртната прегръдка на Топлофикация София. Дойде ред и трите мобилни оператори да издевателстват над потребителите на мобилни услуги. Те са наясно, че при нелоялни търговски практики санкциите са незначителни в размер на не повече от 50 хил. лв. За последните години за нелоялна търговска практика трите мобилни оператори Виваком, А1 и Йетел са били санкционирани 60 пъти в размер на не повече от 3 мил.лв. В същото време оборота на трите оператора е в размер на стотици милиони лева. И затова тези “ клетници“ си позволяват да спонсорират елитни футболни клубове в България. В същото време Европейска директива от 2019 г. изисква в Закона за защита на потребителите на териториите на държавите членки на ЕС за нелоялна търговска практика да се налага санкция в размер на 4% от оборота на оператора. От директивата става ясно също така, че ако оборота не може да бъде определен, санкцията е в размер на 2 милиона евро. С други думи, прилаганата в България санкция няма възпиращ ефект. Казано по друг начин, в нашата страна е създаден изключителен комфорт за мобилните оператори. Затова те се чувстват недосегаеми.

Уважаеми български потребители, през май т.г. се навършват 34 години от учредяването на първата потребителска организация, Федерацията на потребителите в България. Както и в много други случаи през тези години, така и в случая с мобилните оператори, не можем да останем безразлични към намерението на операторите едностранно да увеличат таксата за услуги, което по същество е нелоялна търговска практика. Затова Федерацията на потребителите в България започва кампания за завеждане на колективен иск от името на потребителите пред упълномощените държавни органи за възпиране на намеренията на трите мобилни оператори.

За да се включите в колективния иск, попълнете приложеното искане, като го изтеглите от посочения по-долу линк и го изпратете до Федерация на потребителите в България на ел.поща: fcb@potrebiteli-bg.org или и на пощенски адрес: София 1000, ул. „Веслец“ № 2, Федерация на потребителите в България.

 

Оставам с уважение,

Емил Георгиев,

председател

 

Изтегляне на иска (формат word): isk_mobilni_operatori

Изтегляне на иска (формат pdf): isk_mobilni_operatori

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.